2010. október 25., hétfő

Hochzeiten (Esküvők) – Felolvasás az Egyetemen

Mi az a legénybúcsú?
Miért törnek porcelánt?

Ilyen és hasonló kérdések hangzottak el a mai felolvasást követően az Egyetemen.
Miután első elbeszéléskötetem címadó darabját felolvastam, és a történet filmes verzióját is levetítettem, a Hochzeiten (Esküvők) kapcsán beszélgetés alakult ki.

Végül felolvastam az „Einmal Schweden” (Egyszer Svédország) című elbeszélésemet, és mivel Magyarországon csak két IKEA van Budapest környékén, a történetben névtelenül szereplő svéd bútorgyártó cég fogalom volt a pécsi diákok számára.

A kurzuson Isabelle von Zitzewitz, DAAD lektor által vehettem részt. A diákok nagy részét leginkább az érdekelte, miért jöttem Magyarországra, tetszik-e nekem itt, és hogy mennyire tanultam meg magyarul.

Amikor felsoroltam a kedvenc magyar szerzőimet, nagyon meglepődtem azon, hogy senki nem ismerte Kristóf Ágotát (Agota Kristof).
Feltűnt, hogy a Svájcban élő magyar írónő kötetei Pécsett, a könyvesboltokban az idegen nyelvű irodalomnál találhatóak.
Emellett megtudtam, hogy Örkény István Egypercesei a legismertebb magyar novellák közé tartoznak.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kissé "bántó?" - hogy a név nélküli (IKEA) bútorgyártót nem ismerik ?- (meg csak 2 IKEA van Magyarországon) Mellesleg Pécsett egy újabb,kisméretű IKEA épülne 2011-ben (?) [Mintha annyira hiányozna... ]
Kedves Erika !- esetleg én meg megkérdezném tőled, pl. a Vaszilij-széket ki tervezte ?- (...) Na ! :-)[Breuer Marcell - stb.]
Bár elég kicsi lehettél még ?
IKEA/1991/PÉCS :-)

Megjegyzés küldése